Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyes világ?

2011.01.25

Az emberek tele vannak félelemmel, mert a hatalmasok elhitetik velünk, hogy a világ veszélyes és sohasem lehetsz teljesen biztonságban. Ezért kezdesz megtakarításokat gyűjteni a bankban, ami üzlet. Ezért vásárolsz többet, mint amennyire szükséged van, ami üzlet. Ezért kötsz biztosítást, ami üzlet. Ezért veszel védőfelszereléseket, ami üzlet. Ezért követed az orvosaid tanácsát, ami sokszor sajnos csak üzlet (magánorvosok, gyógyszercégek, stb.). Ezért járatod a gyerekeidet magánórákra, ami üzlet. Ezért sportolsz, bújod az egészséges táplálkozás mikéntjét, veszed a spirituális tanórákat, ami mind-mind üzlet. Hisz félted az anyagi biztonságodat, az egészségedet, a lelki harmóniád, a gyerekeid jövőjét.

A dolog nagyon érdekes, mert a világ valóban tele van veszélyekkel. Valóban bármikor elveszítheted az anyagi javaidat. Valóban bármikor megromolhat az egészséged. Valóban nincsen semmiféle garancia arra, hogy a gyerekeidnek biztos a jövőjük. A hatalmasok kihasználják ezt és üzletet csinálnak belőle. Csakhogy így sem lehetsz teljes biztonságban. Egyszerűen lehetetlen minden eshetőségre felkészülni, és képtelenség úgy élni az életed, hogy minden sarkon a rád leselkedő veszélyektől tartasz.

Bármit is teszel meg az egészségedért például, akkor sem tudhatod, hol, mikor esik egy tégla a fejedre, mikor szenvedsz önhibádon kívül autóbalesetet, mikor csúszol meg a fürdőszobában és így tovább. Nem kontrollálhatsz minden egyes élelmiszert, amikor a szádhoz veszed azt: nem tudhatod pontosan, honnan származik, nincs-e megfertőződve, megfelelően kezelték-e, stb. Egyszerűen nem tudsz mindenre felkészülni, nem tudsz minden lehetséges akadályt kiszűrni. Pontosan ez a helyzet a létbiztonságoddal is. Bármit is halmoztál fel eddig, egy szempillantás alatt elveszítheted, mondjuk egy természeti katasztrófa vagy egy gazdasági válság, egy háború vagy egy diktatúra következtében. Ugyanez a helyzet minden mással is, ami számodra érték.

Hogyan lehetséges hát normális, nyugodt életet élni egy veszélyekkel teli, kiszámíthatatlan világban? Először is arra bíztatok mindenkit, hogy pontosan mivel sohasem biztosíthatjuk be magunkat teljesen, vegyük kicsit lazábban az óvintézkedések körüli görcsölést. Nem azt mondom, hogy ne takarékoskodj vagy ne köss biztosítást, tégy, ahogy jónak látod. De ne feszülj bele túlságosan.

Másodszor azt mondom, éld meg az életet a maga teljes valójában, a maga kiszámíthatatlan fantasztikumában. Ha már egyszer úgysem tudhatod, hogy száz évet fogsz élni, vagy holnap elvisz a kaszás, az a minimum, hogy élj teljes életet. Talán nincs is annál szomorúbb, amikor valaki az utolsó perceiben döbben rá, hogy értelmetlenül pazarolta el az éveit, bármennyi is jutott belőlük. És mennyi olyan történetet hallani, hogy sokan akkor kezdenek élni igazán, miután részesei voltak egy halálközeli helyzetnek.

Harmadszor pedig arra hívom fel a figyelmet, hogy a világmindenségben rend van. Ha ezt igazán megérti és átérzi valaki, akkor világossá válik számára, hogy bármi is történjen, de tényleg akármi, az úgy van rendjén. Mert annak ott és akkor úgy kellett lennie, oka és célja volt. Az élet soha nem büntet, sokkal inkább tanít. Nem azt, hogy valamit rosszul csinálsz – valójában semmit sem csinálhatsz rosszul, mert bármit teszel, azt a pillanatnyi legjobb meggyőződésed szerint teszed és ez így van jól. Az élet arra tanít, amit éppen akkor a lelki fejlődésedhez meg kell tapasztalnod. Ez a rend lényege, ezért történik minden úgy, ahogy. Egyéni és kollektív szinten egyaránt. Ha ezt képes valaki akárcsak egy icipicit is megérteni és átérezni, rögtön átértékelődnek a dolgok. Kicsit enged a görcs és nő az elengedés, az elfogadás. Akkor talán képesek leszünk meglátni, hogy a világ egyáltalán nem veszélyes: a maga teljességében gyönyörű, azzal együtt, ahogyan ad és ahogyan látszólag elvesz, valójában megint csak ad.

Végül pedig vegyük figyelembe, hogy minden félelem a halálfélelemből gyökerezik. Talán úgy tűnhet, az égegyvilágon semmi köze hozzá, de valójában abból nőtte ki magát. Ennél fogva a legbölcsebb dolog, amit az ember a világ veszélyeivel kapcsolatos félelmeivel tehet az, ha el tudja fogadni, hogy a halállal nem minden ér véget. Senki ne értsen félre, nem téríteni szándékozom. Nekem magamnak is rejtély a halál kérdése, mert honnan is tudhatnék bármi biztosat a halálról? Talán minden véget ér, talán nem. De ha tiszta szívvel megnyílunk azelőtt a lehetőség előtt, hogy valaminek a vége egyben valami másnak a kezdete is, akkor igazán, de tényleg nincsen mitől félni. Csak hagyd, hogy átjárjon ez a gondolat, mint egy fikció, mint egy kitalált mese…

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.