Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szülőhazáról

2010.11.10

Aki nem szereti a hazáját, az önmagát nem szereti. Nem szereti a szüleit, a családját, a barátait. Nem szereti az óvodát, iskolákat, ahová járt, az osztálytársait, szomszédait. Nem szereti a boltokat, ahol vásárol, sem az eladókat. Nem szereti a termelőket, akik keze alól az étele, itala az asztalára kerül. Nem szereti a munkásokat, akik a bútorait készítették, a ruháit varrták, a házát építették, akik utat teremtettek a lába alá. Nem szereti az orvosait, akik meggyógyították, az ügyvédeit, akik megvédték, a tanárokat, akik nevelték, tanították, s akik gyermekeire vigyáznak. Nem szereti szülőföldje hegyeit-völgyeit, tavait, folyóit, állatait, növényeit. Nem szereti anyanyelvét, amelyet olyan természetesen szívott magába, s amellyel kifejezi önmagát.

Szülőhaza. Milyen igaz a magyar nyelv! A szülőhaza nem csak egy hely, ahova véletlenszerűen pottyantottak. Szülőhazánk biztosítja számunkra mindazt, amink van. Az ő struktúrájából lettünk, akár egy tágabb értelemben vett anyaméh. Gondoskodása, javai nélkül semmik lennénk.

Ne gondold, hogy anyagi-szellemi javaid kizárólag magadnak köszönheted! Szülőhazád is gondoskodott arról, hogy a szüleid boldogulhattak és vállaltak téged. Neki is köszönheted, hogy volt mit enned, volt, aki tanított, volt, aki vigyázott rád, volt, aki gyógyított. Szülőhazád nélkül a tanárod, orvosod vajon hol tanult volna? Az ételed hogyan jutna az asztalodra? Te magad hogyan boldogulnál, hogyan dolgoznál, ha nem tanítottak volna, nem segítettek volna mások? Ezeket is részben szülőhazádnak köszönheted.

Ha a hazádat nem szereted, magadat nem szereted. Hiszen önmagad jól felfogott érdeke, hogy ahova születtél, ahova szocializálódtál, ahova gyökereid kötnek, ott élj. Mert ott vagy otthon. Ott van számodra minden és mindenki. Ha szereted, ott élsz. Ha ott élsz, szereted. Ha nem szeretnéd, az olyan lenne, mintha a napfényt nem szeretnéd, vagy a levegőt, vagy a vizet, vagy a táplálékot. Nélkülük nem létezhetnél. Csak arra van okod, hogy szeresd. Nincs miért nem szeretned.

A haza nem egyenlő a kormánnyal, a szülőföld nem egyenlő a politikusokkal. A politika más. Az egy játszma, amit néhány hatalom- és pénzéhes buta, beteg lelkű ember játszik egymás között. Neked semmi közöd hozzájuk. A te életed nem rajtuk múlik. A te boldogságod a benned levő szereteten múlik. Szeresd hát a hazádat.

Gondold csak el, mi lenne, ha az emberek elsöprő többsége őszintén és mélyen szeretné a hazáját. Úgy igazán. Milyen társadalomban élhetnénk akkor? Alig lenne gyűlölet. Az emberek azért dolgoznának, mert szeretik a munkájukat, szeretnek kiteljesedni benne. Mindenki keze alól érték kerülne ki. A gyerekek szerető családban nőnének fel és alig lenne beteg lélek. Az emberek többsége minden szempontból egyre csak gazdagabb és gazdagabb volna. A szeretet békét jelent, megelégedettséget jelent, boldogságot jelent. Ugye milyen jó lenne neked is?

Légy hát önző, gondolj csak magadra és szeresd a hazádat. Többet nem is kell tennie senkinek, hogy jó legyen.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.