Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Reformjavaslatok felelősségbiztosításra

2009.11.25

A kötelező felelősségbiztosítás váltásának idején újra azon rágódom, hogy mennyire igazságtalannak és álszentnek látom az egészet. Biztos vagyok benne, hogy a kormány éppúgy édes szimbiózisban él a biztosítókkal, mint a bankokkal – a mi rovásunkra. (Gondoljunk csak arra, hogy nem csupán a felelősségbiztosítás kötelező, hanem a közalkalmazottaknak a bankszámla, ami ugyebár szintén nincs ingyen. Vagy arra, hogy a kormány inkább a bankokat segélyezi a válság miatt, mint az állampolgárokat, holott a bankok az ügyfeleiken verik le a veszteségeiket.) De most nem erről lesz szó.

Hanem arról, hogy a felelősségbiztosítás alapeszméje, amely szerint okozhatok olyan balesetet, amelynek kárait nem áll módomban megtéríteni, nos, az bizony könnyen ráhúzható lenne az autósokon kívül nagyon sok más szektorra is. Ilyen alapon ugyanis kötelező felelősségbiztosítást kellene köttetni például a vendéglátósokkal, hogy amennyiben gondatlanságuk miatt rosszul leszek, beteg leszek, azt térítsék meg a számomra. Tudom, ott a fogyasztóvédelem, de lássuk be: igen gyöngécske, amikor ténylegesen a fogyasztók védelméről van szó. És nem hinném, hogy a felmerülő orvosi költségeket ilyen esetekben a bűnösre hárítják.

De kötelezhetnénk az élelmiszer-termelőket, gyártókat is a felelősségbiztosításra. Azt esszük, amit ők a boltok polcaira tesznek. Jogosnak tűnik hát az elvárás, hogy ha a mesterséges adalékokkal, a nem megfelelő eljárásokkal és egyéb ipari trükkökkel mérgeznek bennünket és ebből bármi bajunk származik, akár hirtelen, akár szépen lassan az évek múlásával, akkor annak kárait fizessék meg.

Vagy kötelező felelősségbiztosítást kellene kötniük az orvosoknak is, akkor nem lenne szükség műhiba-perekre. Hibázott, a biztosítója fizet, alacsonyabb bónuszba sorolja őt vissza és slussz. Hány olyan esetet ismerünk – és mennyi lehet, amit nem! – amikor az orvosok vagy a kórházi személyzet hibájából hunyt el valaki, aki megmenthető lett volna. Hány olyan eset van, amikor félrekezelnek valakit, amikor nem úgy bánnak vele, mint egy érző lénnyel, amikor nem ismerik fel a betegséget és nem kezelik, amikor a műtét során az aktuális betegséget meggyógyítják, csak éppen három másikat okoznak vele és sorolhatnánk. Legyen kötelező biztosításuk, fizessék meg a kárt.

Ezen a mezsgyén haladva, legyen felelősségbiztosításuk a gyógyszergyártóknak is. Milyen jól jönne most, a H1N1 vírus idején! Oltogatnak, közben nincs is megfelelően tesztelve a szer. Rendben. Akinek baja lesz belőle, fizessék meg. Így fair, nem? Nem is beszélve a sok egyéb gyógyszerről, amit agyra-főre gyártanak, beleértve a vény nélkül kapható szereket. Mellékhatások, szövődmények, gyógyszerfüggőségek kialakulása, immungyengeség. Fizessék meg az okozott károkat!

De körülnézhetünk más szakmák háza táján is. Mondjuk a tanárok körül. Ha rosszul bánnak a diákjaikkal, elnyomják a tehetségeket ahelyett, hogy fejlesztenék őket, ha leépítik az önképüket, ha később kimutatható, hogy a tanároknak részük volt abban, hogy az illetőnek idővel nincs lehetősége a képességeinek megfelelően elhelyezkedni, fizessenek! Ha kiderül, hogy az a gyerek, akit hülyének, tehetségtelennek, tesze-toszának bélyegeztek, az felnőve egyetemet végzett, sikeres lett, többet tett le az asztalra, mint a szakmára méltatlan tanárai: fizessék meg! Felbecsülhetetlen károkat okoztak.

Lehetne felelősségbiztosításuk az építészeknek, mérnököknek, tervezőknek is. Ha a fejünkre szakad egy épület, lehullik alólunk a híd, menet közben az egyik kerék önállósítja magát, nem nyílik ki a légzsák, eltörik a bukósisak: teljesen világos, hogy a tervezők és/vagy a gyártók hibájából történt a kár, ezért felelősek érte – fizessenek!

Én köttetnék felelősségbiztosítást rendőrökkel is. Ha mondjuk statisztikákkal kimutatható, hogy bűnügyeket nem oldanak meg kívánatos arányban, ezzel szemben egyre nagyobb méreteket ölt a gyorshajtások és egyéb kamu-büntetések száma, fizessenek. Az a dolguk, hogy védjék a közrendet, nem az, hogy korlátozó táblák mögött megbújva lesben álljanak.

Akkor már feltétlenül szükség lenne arra, hogy a bíróságoknak is legyen kötelezőjük, s ha utólag kiderül, hogy hamis ítéletet hoztak, mert ártatlant ítéltek el vagy bűnöst engedtek szabadon – gondolom kitalálják: fizessenek! Térítsék meg az így okozott károkat.

Végül pedig a kedvenc reform-ötletem: legyen kötelező felelősségbiztosításuk a politikusoknak! A kezükben van az életünk, a boldogulásunk. Szokták is mondani, hogy ’felelős kormány’. Jó, de hol? Én nem látom, hogy felelős lenne. Elherdálták a közvagyont, csődbe vitték a gazdaságot, leépítették az ipart, lassanként a mezőgazdaságot is, tönkre teszik az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát, a szociális hálót. Ezzel tízmillió embernek okoztak komoly károkat. Térítsék meg. Szerintem teljesen jogos. Persze nem törvény szerint, mert hát ilyen törvényeket ugyebár egyetlen kormány sem hoz. De semmivel sem másabb a helyzet, mintha az autójukkal belénk jöttek volna. Csak sokkal súlyosabb. Felelőtlenségükből, hozzá nem értésükből, oda nem valóságukból kárt okoztak olyanoknak, akik vétlenek a balesetben. Fizessék meg!

Nem csak kötelezni, felsorolni is lehetetlen lenne mindazokat a foglalkozásokat, ahol nagy felelősség terhe mellett dolgoznak. Pedig amilyen alapon az autósoknak kötelező, lehetne az összes ilyen embernek is az a felelősségbiztosítás! Ugyanaz a felállás. Ténykedéseikkel fennáll a veszélye, hogy vétleneknek olyan károkat okoznak, amelyeket önerőből nem tudnak megfizetni. Legyenek bebiztosítva. Vajon melyik társaság vállalná a biztosításukat? Nyilván mélyen a zsebbe kéne nyúlni negyedévente, mert az okozható kár sokkal komolyabb.

Persze a biztosítótársaságokat ismerve nyilván folyton megpróbálnának kibújni a kárfizetés alól. Talán kellene kötelező biztosítás biztosítók számára is: amennyiben kibújnak a kötelezettség alól, az ő biztosítójuk fizetné meg. Ugye, milyen remek, hasznos, nélkülözhetetlen és indokolt kis találmány is ez a biztosítás?

Persze ha a fent említett szférák mind kötelezve lennének a felelősségbiztosításra, az sokukra nézve igen igazságtalan lenne. Hiszen sok olyan tanár van például, aki szeretettel és jól végzi a dolgát, sok olyan orvos van, amelyik a legnagyobb szakértelemmel minden tőle telhetőt megtesz a betegeiért. Hát igen, velük szemben bizony nem fair: azért kellene fizetniük, mert sokan mások felelőtlenek. Pontosan így van ez a gépjármű-felelősségbiztosítással is. Képtelenség. Mégis él, mégis fizetjük és az iparág egyre nő.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.