Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önző cél?!

2009.05.19

Nemrégiben hallottam egy köztiszteletben álló ember előadását, amelynek végkicsengése az volt, hogy a boldogság keresése önző cél. Azonnal fennakadtam ezen, hiszen meggyőződésem szöges ellentétben áll ezzel.

Persze ehhez talán nem árt tisztázni, mit is értünk azon, hogy önző. Az értelmező szótár szerint „Csak a maga érdekeit tekintő, azt mindenáron érvényesítő, ill. ilyenre jellemző”. Ebben a megfogalmazásban a két hangsúlyos szó a ’csak’ és a ’mindenáron’. Hiszen ha egy kicsit is belegondolunk, könnyen beláthatjuk, hogy ezt a két szót elhagyva az önzés teljesen egészséges dolog – már csak a lét- és fajfenntartás szempontjából is. Aki tekintettel van a saját érdekére és érvényesíti azt, az feltehetőleg kiegyensúlyozott, harmonikus lelkű ember – feltéve, ha nem esik túlzásba, megvalósítva az önzés definícióját.

Elég furcsa lenne például, ha a szavannákon a gepárdok ezt mondanák a gazelláknak: olyan csúnya dolog, hogy eddig meg akartunk enni benneteket, csak hogy mi életben maradhassunk! Menjetek tovább békével, éljetek boldogan, mi igazán nem számítunk… Mi is történne ekkor? Kihalnának a gepárdok, túlszaporodnának a gazellák, lelegelnének mindent, s teljesen felborulna a biológiai egyensúly. A természet nem így találta ezt ki. Bizonyos fokú önzés – a ’csak’ és a ’mindenáron’ nélkül – elengedhetetlen feltétele a kiegyensúlyozott életnek.

Már csak azért sem lehet önző célnak tekinteni a boldogság keresését, mert ha nem törekedne rá senki sem, akkor a Földön minden ember boldogtalan volna, és akkor aztán megnézhetnénk magunkat. S hogy nem egyedül vagyok a véleményemmel, azt az alábbiakkal igyekszem alátámasztani.

Erdős Géza Akcióelmélet című könyvében írja: „Iskolás koromban, de még azután is százszor hallottam, amint így figyelmeztettek kötelességeimre: ’Az ember ne úgy viselkedjen, ahogyan kedve tartja, hanem ahogy a társadalom érdeke megkívánja!’ Vagy: ’Csak önző ember helyezi saját hasznát a többségé elé.’ Vagy: ’Nem az a fontos, hogy te jól érezd magad, hanem hogy a többségnek jó legyen, amit teszel.’ Nos, rendben van – gondoltam – , én vállalom a kedvem ellenére végzett tevékenységeket a többiekért. De ha ők is ezt teszik, akkor mindannyian kedvünk ellenére élünk saját érdekünkben. Hisz ez képtelenség!” Az bizony! Ha minden ember kedve szerint cselekedne és olyasmikkel foglalkozna, amiben valóban örömét leli, azzal mindenképpen a többieket szolgálja. Hiszen aki jól érzi magát a bőrében, az kifelé is elégedettséget, boldogságot sugároz, s globálisan tekintve ez mindenkinek jó. Arról nem is beszélve, hogy az örömmel végzett munka végeredménye össze sem mérhető a kényszerűségből végzettével. És hát a gepárd-féle önfeláldozásnak az égegyadta világon semmi értelme sincs.

Valószínűleg hasonlóan gondolkodtak az ókori görög misztériumvallások hívei is, sőt, ők kifejezetten bűnnek találták az értelmetlen önfeláldozást. A halálról alkotott elképzeléseik szerint földi létünk végéhez érve lelkünk mérlegre kerül. Ez a mérleg az önzés és önzetlenség irányába billenhet el, s a túlvilágra csak azok kerülhetnek, akiknél nem billent egyik irányba sem. Pokolra jutott az, aki csak a saját érdekét érvényesítette mindenáron, ám éppúgy az is, aki mások miatt saját magát háttérbe szorította egész életében.

Az egyes emberek és a közösségek kollektív érdeke is a boldogság, hiszen ahol boldogság van, ott szeretet, béke, türelem, elfogadás van. Gondolom, ennek a mély bölcseletnek ismeretében formázta Michael Ende is a Végtelen történetben szereplő medaliont. A királynőtől adományozott talizmán végigkísérte a bátor főhős minden kalandját. Ezen a korlátlan hatalmat jelképező medalionon a következő a felirat állt: „Tedd Azt, Amit Akarsz”. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a Végtelen történet nem csak egy kalandos meseregény gyerekeknek. A legmélyebb igazságokat tartalmazó mű, amelyen felnőtteknek legalább annyira ajánlatos eltöprengeniük, ha nem jobban.

„Szabadságunkban áll bármit megtenni, amit meg akarunk tenni. Egyszerű, tiszta, világos, nem? Kitűnő alapelv ahhoz, hogy egy világegyetem olajozottan működjön.” Írja Richard Bach Illúziók című könyvében, egy teljes fejezetet szánva arra, hogy a medalionon is megfogalmazott mondat igazságát szemléltesse. Megtaláljátok a Mások tolla menüpont alatt, teljesen idevág.

Az ismert, általam nagyra becsült indiai bölcs, Osho szerint a boldogság természetes állapotunk, s csupán elménk lök ki bennünket ebből. „Figyeld meg az életet: látsz valahol szomorúságot? Láttál már valaha depressziós fát? Vagy láttál már valaha szorongó madarat? Vagy idegbeteg állatot? Ugye nem? Az élet egyáltalán nem ilyen. Csak az ember tévedt el valahol... Mégpedig azért tévedt el, mert rendkívül bölcsnek és okosnak hiszi magát. A te betegséged az okosságod. Ne légy olyan bölcs. Mindig tudd, hogy hol a határ, ne ess végletekbe. Ha egy kicsit bolond vagy és egy kicsit bölcs, az jó.”

Hogy a boldogság a legtermészetesebb állapot, azt A. J. Christian is megírta már. „A létezés alapállapota maga a Boldogság, a Lét maga a boldogság. Nézz szét magad körül! Ha egy tisztább pillanatodban befogadod a körülötted létező Életet, megtapasztalhatod, hogy a természet alapvetően boldog, hogy létezik! Létezik, így hát boldog. A természetnek nincs kacsalábon forgó palotája a Riviérán, mégis boldog, mégis boldogságot áraszt magából.” A teljes írást szintén megtaláljátok a Mások tollában, igazán érdemes elolvasni.

Mindent egybevetve a boldogság nemhogy nem önző, hanem természetes állapot. Akkor esünk ki belőle, ha hagyjuk, hogy az elménk, az egonk, a tudatunk kirántson belőle. Az értelmetlen önfeláldozás pedig nemcsak hogy nem vezet boldogsághoz, de kollektív szinten sem okoz  jót. A boldogság ragályos, úgyhogy már csak ezért is érdemes mindenkinek efelé törekednie – hiszen másoknak is azzal okozunk jót, ha mi magunk szeretjük magunkat és derűt árasztunk kifelé. A boldog emberek egészségesebbek is, sőt, tudományosan bizonyított tény, hogy a nevetés önmagában jótékony hatással van szervezetünkre. Spirituális meggyőződésem szerint az emberi élet célja a boldogság, a szeretet és a tanulás. Úgyhogy mindenkinek hajrá! :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.