Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hűség önmagadhoz

2008.09.12

A hétköznapi életben való boldogulás során előfordul, hogy olyan helyzetekbe kerülünk, ami cseppet sem kedvünkre való. Különösen az foglalkoztat, amikor valamilyen kényszer hatására olyasmit kell tenned, ami ellenkezik elképzeléseiddel, saját értékrendszereddel, egyszóval önmagaddal.

A kényszer pedig változó mértékű. Lehet, hogy az ellenszegülés csak némi ajtócsapkodással vagy kisebb kellemetlenséggel járna, de az is lehet, hogy a megélhetési forrásod, vagy egy fontosnak vélt kapcsolatod látja kárát. Ilyenkor aztán gyötrelmes helyzetbe kerülsz, döntened kell rossz és rossz között. Legalábbis a felszínen így tűnik. Mi hát ilyenkor a megoldás?

A helyzet az, hogy valójában azt kell eldöntened, a félelmedre hallgatsz vagy belső hangodra.

Én azt mondom, légy hű önmagadhoz. Ha úgy érzed, olyasmit várnak tőled, amivel megerőszakolnád magad, ne tedd! Akármilyen következmény is fenyeget, tudnod kell, hogy ha saját magaddal mész szembe, akkor saját magadhoz vagy hűtlen. Akkor nem a szívedre, nem önmagadra hallgatsz. Ennélfogva ideges, nyugtalan, elégedetlen leszel és a döntésed hosszú távon megbosszulja önmagát. Nem biztos, hogy látványosan. Szépen, észrevétlenül sorvadsz miatta. Hogy miért? Hát mert kibillentél a harmóniádból.

Lehet például, hogy így megmarad az állásod, de életed végéig nyögvenyelősen jársz majd be és lassan megutálod az egész világot. Pedig valójában csak saját magaddal van bajod, mert nem önmagadként élsz. Az is lehet, hogy ezzel a döntéseddel azt kommunikáltad le a feletteseidnek, hogy tetszésük szerint tehetnek veled bármit, úgysem mersz majd ellenszegülni. És pontosan így is lesz. Nem hangzik túl jól, igaz?

Elárulok még valamit. A kártékony döntéshozók, vezetők hatalmát pontosan ez táplálja. Az emberek inkább meghajolnak előtte, sőt, idővel maguk is elhiszik az őrültségeiket, mert félnek, hogy „mi lesz, ha”. Ezzel egyszerűen önkéntesen hajtják a fejüket az igába, saját kezűleg asszisztálnak a hatalmuk erősítésében. Szinte senkinek nem is jut eszébe, hogy nemet is lehet rájuk mondani. Pedig ez az egyszerű kis szócska olyan hatással van, mint a boszorkára a tiszta víz. Ugye emlékeztek még Ózra?

Ami a lényeg: ha egyszer, egyetlen egyszer veszed a bátorságot és egy fenti helyzetben önmagad útját választod, valami fantasztikus dolog történik. Először csak megnyugszol és ellazulsz. (Mert legbelül érzed, hogy jól döntöttél.) Aztán valami hihetetlen szabad érzés kerít hatalmába! Egyszerűen elolvadt a boszorka, nincs, aki árthat. A félelmeid úgy illannak el, akárcsak a harmatcsepp a tűző napon. Amitől annyira tartottál, ami akár éveken át a hatalmában tartott, az most egyszercsak hopp! – nincs. Mégpedig a saját döntésed miatt! Leírhatatlan élmény, mindenkinek meg kell tapasztalnia. Kívánom mindannyiótoknak, hogy így legyen!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.