Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazi

2008.09.06

Annyi újságcikk, idézet, könyv, zene, szappanopera-sorozat foglalkozik azzal, vajon van-e „igazi”, és ha igen, akkor hol található és hogyan lehet felismerni. Annyira sokszor teszi fel az ember önmagának a kérdést: vajon ő az? Honnan lehetek biztos benne? Nos, ezeken a mardosó kételyeken magam is jó párszor átestem. És nem mintha látnám „A nagy igazságot”, úgy érzem, a tapasztalataimmal a hátam mögött van némi rálátásom a témára.

A legfontosabb, amit minden, de minden embernek tudnia kell, hogy igenis van olyan személy, akitől pontosan azt kapjuk, amire szükségünk van és mi is azt nyújtjuk neki – még akaratunkon, tudtunkon kívül is – amire neki szüksége van. Lelki szükségletekről beszélek, természetesen. Hogy egy van-e, akit igazinak nevezhetünk, vagy esetleg több ilyen személy is él a Földön, azt nem tudom megmondani.

A másik fontos dolgot tudniuk kell azoknak, akik még nem lelték meg ezt az illetőt, és emiatt elkeseredettek, haragszanak a sorsa, az életre, az Istenre, valamint minden boldog párra. Nekik üzenem, hogy rálelhetnek bárhol, bármikor, mert él és virul és rájuk vár, DE. Az egymásra találásnak van egy feltétele, ami nélkül nem megy. Ez pedig bizonyos lelki fejlettség, érzelmi érettség kérdése. Egyszerűen szükségünk van kellő tapasztalatra, csalódásra, különböző élethelyzetek átélésre na és persze önismeretre. Hogy egyáltalán tudjunk szeretni a szó valódi értelmében, hogy tisztában legyünk saját vágyainkkal, hogy felismerjük az érzelmileg hozzánk hasonló embereket. Ezt viszont nem lehet sürgetni, erőltetni. Segít, ha az ember figyelmessé válik mindarra, ami történik vele, figyeli magát, mit miért hogyan él meg. De az utat nem lehet lerövidíteni, mindenkinek be kell járnia a magáét és ettől izgalmas.

További jelentős tényező a görcs. Az élet furcsa, de hasznos paradoxona, hogy ha valamit nagyon akarunk, az úgysem fog menni. Ha el tudsz lazulni és kicsit eltávolodni a problémától, hamarosan ott lesz a megoldás. Így megy ez a nagy szerelemmel is. Akkor jön, amikor nem számítunk rá.

Ha pedig van párod és kétség gyötör, vajon ő-e az igazi, akkor az én válaszom: nem. A se vele-se nélküle kapcsolatok lényege, hogy mindketten érzik, hogy nem megy, de valamiért nem merik kimondani, félnek az elszakadástól, a magánytól. Sokan úgy vélekednek, hogy inkább legyen egy nem tökéletes kapcsolatuk, mint semmilyen. Hölgyeim és uraim! Ha így gondolják, nincs igazuk! A szerelemben nincs kompromisszum. Ha megtaláltad a párod, akkor egyszerűen nincsenek kételyek, pánikrohamok, szélmalomharcok, hatalmi játékok. Ha jó helyen vagy, az mindennél egyértelműbb. Akkor megy minden magától, feloldódsz, ellazulsz és  hálát adsz a sorsnak érte.

Tudod, milyen egy igazán jó kapcsolat? Ott vagytok egymásnak: ő meg te. Jól érzitek magatokat együtt, bárhol, bármikor. Nem kell erőlködnöd, nem kell megjátszanod magad, nem kell attól félned, hogy ha valami rosszat teszel vagy mondasz, akkor mindennek vége. A párod egyszerűen úgy szeret, ahogy vagy, a hibáiddal együtt. Mert látja azokat az értékeidet, amiket mások nem. Ez csak azért lehetséges, mert számára is pontosan ugyanezek a valódi kincsek. És persze fordítva is. Ki ne tudna túllépni néhány földre dobott zoknin, ha a társa szereti, kényezteti, figyel rá, támogatja, kedvében jár, egyszóval maga a megvalósult, régen dédelgetett álom? Ez nem azt jelenti, hogy megerőszakolod magad, lenyelsz sérelmeket, nem. Egyszerűen új időszámítás kezdődik és nem érdekelnek a zoknik, sőt, talán kifejezetten megszereted őket! Olykor-olykor pedig van olyan, hogy időlegesen megtörik az összhang. Nincs két egyforma lélek, a különbségek pedig óhatatlanul is szülnek konfliktusokat. Néha kell egy kis eltávolodás, hogy aztán még nagyobb öröm legyen az újra megtalált harmónia. Ez egészségesebb, mint egy tündérmese, és erősíti a kapcsolatot.

Egy szó mint száz, ha az embered mellett vagy, azt tudni fogod. A napnál is világosabb lesz. Ha nem vagy magadban biztos, érleld meg a döntést és lépj. Vedd a fáradtságot, hogy esélyt adj az igazinak. Lehet, hogy egyedül maradsz, talán hosszú időre is. De hidd el, egyedül sokkal jobb, mint egy felemás kapcsolatban. És az egyedüllét remek alkalom az önismeretre, ami a párválasztás előfeltétele. A végére pedig hadd legyek kicsit közhelyes: ha egyedül nem érzed magad jól a bőrödben, más mellet sem fogod. Ez aranyszabály. Van egy magyar közmondás, mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe: „Arra törekedj, hogy egyedül is jó társaságban légy”.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.